HOOGVLIET

Jeugdbrandweer oefende met Ahrend Fox uit 1928

Vanaf het Kleinpolderplein waar in box 26 al sinds jaar en dag Neerlands oudste brandweerwagen, de Ahrends Fox F2 staat gestald, kwam dit oude 'beestje' naar Hoogvliet gereden om bij SWH Bouwpeeltuin Zonneweide de oefendag van de Jeugdbrandweer extra op te luisteren. Het voertuig uit 1928, dat een brandstof gebruik heeft van 2:1 kwam luid pruttelend aan om half elf bij de kruising Groene Kruisweg - Aveling om daar onder escorte van een aantal moderne TAS wagens van de brandweer Hoogvliet naar Zonneweide op te stomen.
Sinds 1964 had de Ahrends niet meer gelopen en het was dan ook een uniek gebeuren dit monster weer in werking te zien. Gerard Asselman, van SWH, had samen met zijn partner zich warm gelopen om voor Jan Klootwijk en 'zijn' bouwspeeltuin Zonneweide deze nostalgische brandweerwagen bij hen voor de deur te krijgen. En dat was helemaal gelukt. Deze gebeurtenis werd meteen aangegrepen door de jeugdbrandweer om er een oefendag van te maken.

Rampendag

Op en om de speeltuin vonden allerlei calamiteiten plaats die door hen moesten worden bestreden. Zo was er een uitslaande grasbrand, waarvan de officier van dienst een gasbrand maakte, een ongeval met beklemming en een omver gereden voetganger, een vlam in de pan, met zowel kartonnen als wel echte vlammen, het bevrijden van een kat uit een boom die er niet stond en de Ahrends Fox deed een recordpoging om kampioen ver spuiten te worden.

De oefeningen die de jeugdbrandweer deed telden mee voor de officiële beoordeling. Er werd echt vuur gedoofd en ook werd er werkelijk een 'slachtoffer' van een verkeersongeval uit zijn benarde positie gehaald. Het enthousiasme bij de jeugd was zeer groot. Het was natuurlijk ook een groots gebeuren om even een rondje te mogen meerijden in een heuse brandweerwagen met de sirene op volle sterkte.
Even leek de immer actieve Bouwspeeltuin het episch centrum van rampen en calamiteiten, maar een straat interview met een van de aanwezige kids maakte het toch allemaal wat minder ernstig dan het leek.
Humor
Op de vraag van de brandweer commandant aan een van de kinderen hoe het ongeval met die voetganger was gebeurt kreeg hij als antwoord: 'Nou meneer hij ging daar gewoon voorleggen hoor, die auto stond er al', waarmee de knaap voor die dag wel had gewonnen wat betreft inzicht en opmerkingsgave.
De jeugdbrandweer scoorde overigens deze dag ook nog vier nieuwe leden zodat ook de toekomst voor de brandweer er weer goed uitziet. Naar dit evenement waren veel bezoekers gekomen en een de trotse Beheerder Jan Klootwijk, kon niet nalaten ons zachtjes toe te fluisteren dat ze eind mei ook nog een nieuwe zeshoekschommel er bij krijgen zodat de speeltuin nog aantrekkelijker wordt, nou vooruit Jan, hierbij.
Zie hieronder nog enkele plaatjes.

J.K.


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL