HOOGVLIET

Jan Koopmans Hoogvlieter van het jaar!

Tijdens het Kunstkopfestival in het centrum van Hoogvliet afgelopen zaterdag 21 september werd Jan Koopmans, tevens redacteur van deze krant, uitgeroepen tot Hoogvlieter van het jaar. Op het Hoofdpodium, waar de gehele dag talrijke artiesten hun formidabele kunsten vertoonden was zo om en nabij 13.00 uur de spanning te snijden. Daar stonden ze dan, de drie overgebleven genomineerden, Gerard Asselman, Ome Jo Rolandus en Jan Koopmans.
De bijna nog kersverse deelraad voorzitter Kees van Pelt was voor het eerst in zijn functie de man die de winnaar bekend mocht maken. Joop van der Hor, de immer actieve politieman, persvoorlichter, columnist en vooral de man die zich bezighoud met het welzijn van velen met zijn goede doelen acties via de Hoogvlietse Sport zeskamp, fungeerde weer als vanouds als spreekstalmeester.
Uitendelijk na heel wat superlatieven en zelfs nog een bedankje aan oud voorzitter Hans Elemans, kon de uitreiking plaats vinden. Toen de inmiddels bekende mapjes werden uitgereikt bleek dat uiteindelijk Jan Koopmans de winnaar werd en dus het komende jaar zich Hoogvlieter van het jaar mag noemen.
Weken van spanning waren vooraf gegaan aan de verkiezing voor de titel Hoogvlieter van het jaar. Er waren oorspronkelijk achttien kandidaten voor deze veelbegeerde titel opgegeven door de Hoogvlietse bevolking. Pas vorige week woensdag werd bekend wie de overgebleven drie genomineerden waren.
Jan Koopmans: 'Ja, dat was wel even slikken want ik had de kandidatenlijst zo eens bekeken en zag daar toch wel aardig wat kanjers tussen. Niet dat ik echt het gevoel had gehad ooit deze titel te bemachtigen, dat meen ik oprecht want al dolde ik wel eens dat ik er alweer niet bij was, de werkelijkheid was dat ik mezelf daar helemaal niet capabel voor voelde, er zijn zoveel anderen die ook veel doen. Toen ik dus bij de genomineerden zat begon het me wel een beetje te benauwen, want nu werd het toch wel erg spannend.
Zelf had ik het gevoel dat ome Jo het maar moest worden, op zijn leeftijd nog zo ontzettend veel doen als vrijwilliger vind ik bere goed. Trouwens ook Gerard Asselman is niet zomaar een man, dat is echt een kanjer die we niet kunnen missen in dit 'durp'. Toen Kees van Pelt dan ook het tweede mapje opende en de naam van Ome Jo uitsprak, waarmee duidelijk werd dat ik het was geworden vielen mijn ogen haast uit de kas van verbazing.'
Sirene, blauwe zwaailichten en steppers

Voor de genomineerden begon de zaterdag meteen al vol spanning want ze werden tussen 11.00 en 12.00 uur opgehaald in een oude Mercedes welke bestuurd werd door Gerit de Klerk, bekende Hoogvlietse agent van politie. Elke genomineerde werd op vriendelijke doch dwingende toon door aanbellende motoragent Erik Groenenboom, eveneens bekend als politieagent, gesommeerd mee te komen. Vervolgens vertrok men met loeiende sirene naar de volgende genomineerde. Toen Ome Jo, Gerard en Jan aan boord waren van het oude voertuig, dat beschikbaar was gesteld door een hobbyist, vertrok de stoet naar de Doggersbank.

Van achter de Doggersbank verschenen plotseling de bekende Steppers die binnenkort naar New York gaan om te steppen en geld in te zamelen voor de 'Doe een Wens Stichting' ( www.steppennaarnewyork.nl ). Voorafgegaan door de steppers en geëscorteerd door de politie vertrok de colonne in de richting van de Middenbaan Noord.
Te vroeg

Hoewel de oude Mercedes wat last had van vermoeidheidsverschijnselen en de ruitenwisser ook wat problemen hadden met het wegvagen van wat regendruppels, kwam de karavaan toch wat vroeger in de buurt van het feestterrein dan was gepland.
Er werd besloten om even in de 'parkeerstand' te gaan achter het winkelcentrum Binnenban. Voor Gerard en Jan wel een welkome onderbreking want ondanks hun geringe leeftijd ten aanzien van ome Jo moesten beide genomineerden toch even nodig hun plasje kwijt. Brasserie 'Me Moeder' was het dichtstbij en gelukkig mochten de beide zenuwachtige genomineerden daar even het toilet gebruiken. Gerard: 'Ja zeg, je kan wel een boom opzoeken maar met al die agenten hier en als genomineerde wil je toch geen prent krijgen voor wildplassen!'

Toen de genomineerden stipt op tijd bij het hoofdpodium aankwamen, stonden er ondanks de regenbui, even daarvoor, toch talrijke Hoogvlieters hen op te wachten. Onder een luid applaus stapten Gerard, Ome Jo en Jan uit het oude vehikel en werden door Joop van der Hor op het podium begroet.Toch moesten de genomineerden nog even wachten want eerst moest nog een praatje gemaakt worden met de Hoogvlieter van het vorig jaar, Kees Hageman en met de 'oude' deelraad voorzitter Hans Elemans. Jan Koopmans hierover: 'Ja dat was nou jammer he, ik heb altijd zo graag een keer met die man op het podium willen staan, nu was hij er al weer af voordat ik er op mocht. Maar goed, wie weet komt dat nog een keer.'
De winnaar
Toen eenmaal duidelijk was dan Jan de nieuwe Hoogvlieter van het jaar was geworden bleek dat hij een behoorlijke achterban heeft want uit het publiek klonken vele vreugdekreten.
Jan zelf was wat gematigder en relativeerde zijn bekroning als volgt: 'Ach ja, wij staan hier nu wel op het podium maar eigenlijk zijn we maar een klein stukje uit een grote etalage die in zijn geheel alle Hoogvlietse initiatieven etaleert. Ik hoopte eigenlijk dat Ome Jo het zou worden, of Gerard want ik heb helemaal geen tijd om linten door te knippen en eerste stenen te leggen.' Dit laatste met een knipoog want zo'n vaart zal het ook wel niet lopen. Toch beloofde Arnold van der Heijde, Portefeuillehouder van ondermeer Cultuur, de komende tijd eens te kijken of er voor de winnaars geen 'officiële' taken te creëren zijn.
De redenen om Koopmans te nomineren en uiteindelijk tot Hoogvlieter van het jaar te dopen zijn uit verschillende hoeken te benaderen. Als initiatiefnemer van Hoogvliet Digitaal ( www.hoogvliet.org ) zet hij zich enorm in om Hoogvliet positief naar buiten te promoten. Zijn slagzin: 'Want Hoogvliet is zo gek nog niet' heeft inmiddels al velen bereikt, al of niet met commentaar. Daarnaast probeert hij ook via 'zijn' krant, Weekblad Hoogvliet, de dingen helder te brengen zonder overal meteen de negatieve kant van uit te lichten en ook humor niet uit de weg te gaan. Ook met zijn radio-uitzendingen op woensdagavond via Studio West IJsselmonde ( 107.1 FM ) probeert hij zijn 'durp' in beeld te houden. Kortom hij is altijd druk met Hoogvliet bezig, een plaats waar hij overigens pas twintig jaar geleden is gaan wonen. Koopmans: 'Ja een rotgat vond ik het toen, maar met de jaren ben ik dat anders gaan zien, mijn liefde voor Hoogvliet is gegroeid met de jaren en is nu zover dat je er niks negatiefs over moet zeggen want Hoogvliet is echt zo gek nog niet!'STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL