<<terug naar fotoalbum

Vanaf Kulk 2001

De foto's op deze pagina kunt u ongeveer 6x vergroten door er op te klikken. Het inladen zal dan bij een minder snelle internet verbinding mogelijk wat tijd kosten, maar de platen zijn zeker de moeite waard!

01)Een van de laatst gereed gekomen wijken in Hoogvliet, de wijk Tussenwater. De flat links van het midden zette de kroon op het werk. 6 Jaar geleden liepen hier de koeien en paarden nog te huppelen. Thans het domein van jonge gezinnen die in deze ,,moet nog groeien'' wijk hun toekomst positief tegemoet gaan.
02)De Sporthal Hoogvliet aan de Othelloweg. Inmiddels is de sporthal omgeven door de fraaie ,,Humanitasflats''. De oudere inwoners vinden in deze rustiek rode bakstenen flats hun vertier en genieten daar van hun tweede jeugd. De sporthal biedt trouwens ook een keur aan mogelijkheden voor de ouderen.
03)Een ontmoeting tussen twee bouwstijlen. Vanaf de oude begraafplaats gezien krijg je eerst de Cromme Meth, en daarachter nog een stukje wat ouder Hoogvliet Op de achtergrond is zojuist een nieuw metrotreinstel vanaf station Hoogvliet vertrokken in de richting Poortugaal.
04)De oude Dorpskerk, aan de Achterweg, die overigens onder het poortje van de Groene Kruisweg doorloopt. Bovendijks de Dorpsstraat. Links van de Dorpsstraat de oprijlaan naar de begraafplaats. Op de voorgrond de Oude dorpsschool aan de J. de Raadtkade, die door twee kunstenaars als atelier wordt gebruikt. Op de achtergrond de nieuwe flats aan Park Vossendijk
05)Dit is een deelvergroting van de foto hierboven. We weten dat we hier een voormalige slagerij zien, de slager slachtte zelf, maar vele vraagtekens blijven staan. Mocht u ons meer kunnen vertellen over wat we hier zien, laat het ons weten. Trouwens ook over andere foto's horen we graag meer info.
06)De oude begraafplaats aan de Achterweg. Als u de foto vergroot kunt u nog een deel van de grafstenen zien. Er is nauwgezet door de eeuwen heen bijgehouden wie hier zoals zijn of haar laatste rustplaats vond. Het historisch genootschap Hoogvliet beschikt ook over veel gegevens met betrekking tot de graven.
07)Een beetje eigenaardig? Nee, want na het maken van de vorige foto, werd de camera 180 graden gedraaid en kwam het markante beeld van onze grote buurman SHELL in beeld. Schoorstenen en andere pijpen, het lijkt werelds en ongezellig, maar als je goed kijkt is het een vertrouwd beeld in Hoogvliet dat eigenlijk niet meer is weg te denken.
08)En zo kun je met een beetje fantasie de achtergrond bijna rustiek noemen.
10)Een van de ingangen van Winkelcentrum Hoogvliet. Op de voorgrond het Rijkeeplein. De markt is nog niet begonnen, er moeten eerst nog wat kraampjes worden neergezet. In de verte de ,,brug der zuchten'' De Spijkenisserbrug. Dit voormalige brokstuk van de oude Moerdijkbrug, is al jaren een doorn in het oog van velen.
11)Drie prominent aanwezige nieuwe flats aan de Aveling. Deze drie, Humanitas flats, bevinden zich op de plaats van de Klaasje Zevenster straat. Op de voorgrond de flat De Cloese, met de naam van de straat, Cloese
12)Ja, een plaatje dat de feiten niet verdoezeld, historisch materiaal wat schuchter in een niet gewenste situatie. De plaats waar nu nog auto's parkeren zal ooit weer een stukje nostalgisch Hoogvliet worden, en zien we niet al heel voorzichtig het riet weer groeien? Ooit was hier een bedrijvige haven, oh dagelijks bestuur, laat ons gaan graven!
13)En zo zie je diverse tijdsperioden samen op één plaatje. De stokoude Dorpskerk kan het niet laten met een stukje van de torenspits in beeld te komen! Dan het oude Hoogvliet, de Dorpsstraat, daarachter het middengebied, een stuk jonger, en dan de Meeuwenplaat, weer wat ouder, en helemaal achteraan weer de hoge nieuwbouwflats van Park Vossendijk.
14)Laten we hier nou maar heel erg zuinig op zijn! Een stuk van de Dorpsstraat, gelukkig maar, er is nog wat van over! De eerste de beste projectontwikkelaar die hier alleen maar naar kijkt, krijgt het met mij aan de stok! En kunnen die oude galerijflats niet een beetje verdwijnen?
15)Dit is het marktplein, het Rijkeeplein dus. De markt is op donderdag, deze foto is op woensdagmiddag gemaakt, dus alles was nog niet gereed. De fotograaf stond wel met zijn slippers over het randje om u deze plaat te bezorgen!
16)Nogmaals een deel van het Rijkeeplein, nu met meer zicht op de ingang van het Winkelcentrum Hoogvliet. Markant steekt de woontoren boven de vele winkels uit.
17)Al hou je nog zoveel van Hoogvliet, je komt er steeds weer op terug, de Dorpskerk, de oude school, de Achterweg, de Dorpsstraat en..... Ach, Hoogvliet moet gewoon weer Hoogvliet worden.
Bijlage bij de ingezonden tekst>>>>>

De aanleiding tot het maken van deze serie foto's waren de vele contacten tussen Cornelis den Boer in Canada, en wij hier. Cornelis die 40 jaar geleden Hoogvliet verliet, weet er nog veel van. Misschien dat zijn epistel in een verwaterd Nederlands geschreven, u doet inzien dat Hoogvliet niet alleen mooi moet blijven voor de bewoners, maar ook voor mensen die slechts herinneringen resten.

Als commentaar: Nee Cornelis, ik klom niet in de toren, ik hing niet aan het touw. Ook zag ik niet over heel Hoogvliet heen, vanwaar jij eens over alles heen keek, kijk ik nu op neer, vanaf 40 meter hoog, en dat is al lang niet hoog genoeg meer......

"he Jan je wil zeggen dat je boven in de toren geklommen ben al die trappen op en dan waar de klok hangt .Jan geloof het of niet Jan maar ik ben tot heelemaal boven in geweest verschillen de keeren , de eerste keer was ik misschien 12 jaar oud we trokken ons zelfs op aan het touw van de klok naar de eerste vloer en weg waren we al die trappen op en nog hooger dan de klok en dan ken je over heel Hoogvliet heen kijkken ,ik kijk er naar uit om het nog eens te zien en dat brengt de jongen nog een keer uit mij vandaan .Ja toen Hoogvliet nog een dorp was, was er heel wat te beleven .Maar dat is allemaal weg en komt nooit meer terug maar ik ben blij dat jullie nog een klein beetje van dat verleden vast probeerd te houden cdb "